czwartek, 12 września 2013

jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to dla mnie smak dzieciństwa i wakacje u dziadków. 
  Razem z dziadkami po wyprawach na grzyby, gdy udało nam się znaleźć kurki w brzozowym zagajniku - wtedy zawsze na śniadanie smażyliśmy jajecznicę z tymi pysznymi grzybami. Te grzyby zawsze już będą mi się kojarzyć z letnimi, beztroskimi wakacjami.
Zawsze gdy je zobaczę i jest na nie sezon - kupuję przynajmniej na jajecznicę.
Składniki:
4 jajka ekologiczne
200 -250 g kurek
2 łyżki mleka lub śmietanki 30 %
1 cebula
3 łyżki masła
sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
 Kurki płuczę, dokładnie czyszczę i przycinam trzonki. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Następnie przesmażam na 2 łyżkach masła. Gdy cebula mi się zeszkli dodaje kurki i smażę, aż cały płyn odparuje. Dolewam niecały kubek wody i duszę grzyby tak około 20 minut. Jajka wbijam do miski dodaję 2 łyżki mleka lub śmietanki. Doprawiam solą i pieprzem, ubijam wszystko widelcem. Na patelnię wrzucam pozostałe masło (1 łyżka) i wlewam masę jajeczną. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać dorzucam kurki z sosem. Mieszam, aby wszystko się połączyło. Przekładam na talerze i podaję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...