poniedziałek, 2 września 2013

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, kruszonką i płatkami migdałowymi

Składniki:
około 350 g mąki pszennej
7 g świeżych drożdży
50 g drobnego cukru trzcinowego lub zwykłego białego
200 ml letniego mleka
20 g miękkiego masła
jedno jajko ekologiczne roztrzepane
pół łyżeczki soli


kruszonka:
70 g maki pszennej
50 g jasnego cukru
55 g masła


dodatkowo:
owoce na wierzch ciasta u mnie - brzoskwinie
płatki migdałowe


Wykonanie:
   Wsypuję mąkę, drożdże, sól oraz cukier do miski i mieszając zalewam ciepłym mlekiem. Dodaję jajko oraz miękkie masło i wyrabiam, aż ciasto będzie miękkie i klejące.
Przekładam na blat oprószony mąką i zagniatam z około 10 minut. Ciasto powinno by miękkie, ale już nie wilgotne i nie powinno być lepiące. Jeśli stwierdzam, że ciasto jest za mokre to dosypuję odrobinę mąki - różne rodzaje mąki chłoną różną ilość płynu.
Przekładam ciasto do miski odstawiam w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.


  W tym czasie obieram brzoskwinie, kroję je w plasterki, posypuje je odrobiną cukru i odstawiam.


przygotowanie kruszonki:
  Mieszam w misce mąkę, cukier i masło i zagniatam. Odkładam do zamrażalnika.


  Po godzinie uderzam pięścią w ciasto drożdżowe, żeby zeszło powietrze. Wyjmuję z miski rozciągam na wielkość blachy. 
 Na wierzchu ciasta układam brzoskwinie, ścieram na tarce kruszonkę i posypuję dodatkowo wierzch płatkami migdałowymi.
Odstawiam cisto do podrośnięcia na 30 minut.
Po podrośnięciu ciasta - wstawiam go do nagrzanego piekarnika - 180 stopni Celcjusza. Piekę około 30 minut aż spód się upiecze, owoce będą miękkie, a kruszonka zezłocona i chrupiąca.


  Można ciasto wyrobić w automacie do pieczenia chleba, jeśli posiada funkcję "dough". Wsypujemy do automatu składniki w kolejności - PŁYNNE, SYPKIE, DROŻDŻE. Nastawiamy program "dough"  - po wyrobieniu ciasta przez automat postępujemy jak wyżej.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...