wtorek, 24 września 2013

biała papryka faszerowana ryżem i tuńczykiem

Składniki:
3 mniejsze białe papryki
puszka tuńczyka
szklanka ugotowanego na sypko ryżu (mnie został z poprzedniego dnia z obiadu)
1 duża cebula
pół szklanki przecieru pomidorowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka oliwy
żółty ser do posypania po wierzchu nadzianych połówek papryk
Wykonanie:
Papryki myję, kroję wzdłuż, wydrążam gniazda nasienne. Blanszuję w gorącej wodzie, żeby zmiękły.
Na łyżce oliwy szklę posiekaną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka, przecier pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszam wszystko doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nadziewam farszem połówki papryk i układam je w naczyniu do zapiekania. Po wierzchu posypuję startym żółtym serem. Wkładam naczynie z paprykami na chwilę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - żeby ser z wierzchu się roztopił. Podaję.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...