wtorek, 27 sierpnia 2013

domowa galatetka z czerwonej porzeczki z malinami i borówkami

            Nie kupuję gotowych galaretek, kiśli i budyni, kremów do ciast w proszku. Bo w ich składzie są konserwanty i polepszacze.
A zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu jakby mogło się wydawać niektórym. Wspomnę jeszcze, że w większości przypadków domowe znaczy zdrowsze i tańsze i nie zawsze pracochłonne.
  Dziś zapraszam na domową galaretkę z letnimi sezonowymi owocami.
Składniki:
500 g owoców czerwonej porzeczki
3 szklanki wody
do smaku miód lub cukier trzcinowy
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:
   Przebieram porzeczkę, obieram z ogonków i płuczę na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucam je do garnka, zalewam 3 szklankami wody i gotuję około 20 minut. Po tym czasie jeśli chcemy mieć klarowną galaretkę przecedzamy powstały kompot. Ja całość przetarłam przez przecierak do owoców i warzyw z gęstym sitkiem (można przetrzeć przez sitko). Do przecedzonego kompotu lub przetartych owoców dodaję 2 łyżki żelatyny i mieszam dokładnie, żeby żelatyna się dobrze rozpuściła. Przelewam płyn do przygotowanych szklanek i wrzucam do niego sezonowe owoce - u mnie maliny i borówki. Wstawiam moją galaretkę do stężenia do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...