sobota, 6 lipca 2013

zupa kalafiorowa na młodych warzywach

Zupa kalafiorowa to jedna z lepszych letnich zup, gotujemy ją wtedy na młodych warzywach.
 Jeśli mamy młode warzywa wystarczy ich króciutkie gotowanie, nie tracą w ten sposób zbyt dużo cennych właściwości.
Kalafior jest bardzo popularny w kuchni polskiej - jednak nie wszyscy o tym wiedzą, że jest on jednym z wartościowszych warzyw.  Jest zasadotwórczy. Zawiera witaminy A,C,K oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest źródłem makro i mikroelementów - wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu, magnezu, potasu. Oczywiście najlepszy  jest surowy lub blanszowany ponieważ ma więcej składników odżywczych. Ale taka zupa nie jest gorsza- krótko gotowana jest lekka, zdrowa i pyszna. Kwintesencja lata na talerzu.
A co do kalafiora - 100 g to około 30 kalorii :).
   Składniki:
jeden gołąb (jako wkład mięsny) - dla mojego mięsożercy
3 młode marchewki
mały młody seler + nać                        
kalafior mały
5 większych ziemniaków młodych
koperek do posypania zupy
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
świeżo mielony pieprz
sól
śmietana (u mnie śmietanka 30%) - pół szklanki

Wykonanie:
Mięso gołębia płuczę, wkładam do garnka, dorzucam ziele angielskie, listek laurowy i gotuję około 15 minut. W tym czasie skrobię ziemniaki, szoruję marchewkę, od kalafiora odkrawam zielone liście i dzielę go na mniejsze różyczki, obieram selera. Wszystkie warzywa płuczę - ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę w większe plasterki, selera w większą kostkę. Po 15 minutach gotowania się gołębia wrzucam warzywa i gotuję je jakieś 15 - 20 minut. Do momentu, aż będą miękkie. Gdy warzywa i mięso są miękkie doprawiam zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Na koniec posypuję zupę posiekaną natką selera i posiekanym koperkiem. Podaję z pieczywem posmarowanym masłem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...