czwartek, 18 lipca 2013

wiśnie suszone

Składniki:
świeże ekologiczne wiśnie


Wykonanie:
Suszenie wiśni w piekarniku:
  Dorodne nie uszkodzone wiśnie, myję, usuwam ogonki i pestki, odsączam z nadmiaru soku i rozkładam na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Suszę początkowo w temperaturze około 40 stopni Celcjusza, a gdy się zmarszczą, podnoszę temperaturę do 70 stopni Celcjusza.


Jaki powinien być susz?
  Powinien mieć połysk, być pomarszczony, ale elastyczny i niezbyt miękki.


  Jednak odkąd mam suszarkę elektryczną do owoców i warzyw suszę prawie wszystko w niej.


Suszenie wiśni w suszarce elektrycznej:
    Dorodne nie uszkodzone wiśnie, myję, usuwam ogonki i pestki, odsączam z nadmiaru soku i rozkładam na sitach suszarki i suszę.


   Jeśli wiśnie mają zastępować rodzynki - to suszy się je początkowo z ogonkami, a dopiero gdy dobrze podeschną, wyjmuje pestki z ogonkami, owoc spłaszcza w palcach i dosusza.
Powinny być elastyczne, ale nie może się wydobywać z nich sok pod wpływem ściśnięcia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...