sobota, 20 lipca 2013

suszone grzyby - kilka słów oraz o tym jak zbierać, suszyć oraz przechowywać grzyby ?

          Zbieranie grzybów to świetny pretekst do spędzania letnich i jesiennych dni w lesie. Jest to świetna okazja do pooddychania świeżym powietrzem i zrelaksowania się. Grzyby jednak najlepiej zbierać w słoneczne dni - nie są nasiąknięte wodą tak jak po deszczu.

SUSZONE GRZYBY
- jeśli chodzi o wartość odżywczą najbardziej korzystne są dla nas suszone grzyby  bo są skoncentrowanym źródłem białka.
- siedmiokrotnie więcej białka występuje w  np. suszonym prawdziwku niż surowym, ale za to co do kalorii to suszone grzyby mają ich  prawie 8 razy więcej (ale wiadomo, że grzyby suszone zjadamy jako dodatek do innych potraw więc o kaloryczność nie musimy się obawiać)

   CO WARTO WIEDZIEĆ O ZBIERANIU GRZYBÓW:

* jeśli jest się początkującym grzybiarzem najlepiej zbierać grzyby w towarzystwie kogoś kto się na nich zna, albo nauczyć się na początek rozpoznawać grzyby jadalne te podstawowe,

* czasem to co na początku jest pozornie trujące - trujące nie jest - ale takie zbieranie grzybów to tylko przez zaawansowanych grzybiarzy,

* warto nauczyć się rozpoznawać grzyby śmiertelne, średnio i silnie trujące,

* warto znać listę grzybów chronionych,

* zbierać grzyby te które się zna,

* nie niszczyć nie rozdeptywać grzybów trujących mogą one posłużyć jako pożywienie jakimś zwierzętom, są one ważne dla ekosystemu lasu,

* grzyby zbierać do wiklinowego koszyka (w plastikowych reklamówkach nie będą miały powietrza- zaparzą się ,zepsują, pokruszą), torba foliowa przyspiesza pleśnienie grzybów, w folii również nie przechowujemy grzybów - mimo ze już zebrane to jeszcze przez jakiś czas produkują dwutlenek węgla i wodę. Wytwarzanie dwutlenku węgla i wody przyspiesza rozwój bakterii i procesów rozkładu gnilnego. Ich produkty są zazwyczaj toksyczne co sprawia że grzyb choć jadalny będzie trujący,

* grzybów nie należy wyrywać z grzybnią - czyli albo wyciąć je nożykiem przy samej glebie lub wykręcić, obie metody są dobre po wycięciu czy wykręceniu należy zasypać grzybnię ściółką, jeśli uszkodzimy grzybnię żaden grzyb tam nie wyrośnie,

* nie zbierać malutkich grzybków, które jeszcze nie rozsiały zarodników (takie grzyby nie posiadają jeszcze cech, które pomagają je identyfikować,

* po powrocie do domu z lasu rozłożyć grzyby w suchym miejscu,

Jak się ubrać na grzybobranie?
   Najlepiej wygodnie i odpowiednio do pogody. Najlepsza jest koszula z długim rękawem i długie spodnie (żeby się nie podrapać szukając grzybów w gęstych krzakach). Buty albo takie za kostkę (żeby wystające gałęzie nie raniły nóg) albo gumiaki (jeśli jest to jesień). Jesienią często pada - a w lesie jest dużo cienia i podłoże nie schnie tak szybko jak na otwartej przestrzeni.

Gdy wrócimy z grzybobrania i mamy ŚWIEŻE, JĘDRNE i ZDROWE grzyby?
 > Czyścimy nasze grzyby z piasku, igliwia i liści NIE MYJEMY ICH !!!  (do czyszczenia pomocne nam mogą być czysta ściereczka, miękka szczoteczka czy pędzelek)
> jeszcze raz sprawdzamy czy nie są robaczywe - przycinamy ogonki,
> odgniecenia  lub miejsca robaczywe należy wykroić z dużym zapasem,
> grzyby których miąższ przy krojeniu nie jest wystarczająco jędrny nie nadają się do suszenia,
> większe grzyby kroimy w cienkie plasterki, mniejsze zostawiamy w całości,

 GDZIE I JAK SUSZYĆ  OPORZĄDZONE GRZYBY?
*nad kuchnią kaflową  bądź piecem (jeśli ktoś jeszcze posiada), na świeżym powietrzu (jeśli mamy bardzo słoneczną pogodę), lub w przewiewnym miejscu (stryszek) -  jeśli suszymy w któryś z wymienionych sposobów - wtedy rozkładamy grzyby luźno na kratkach czy sitach bądź nawlekamy na nitki czy na druciki,
> jeśli jest to suszenie na świeżym powietrzu (suszymy nie bezpośrednio na słońcu - może to być zadaszony taras bądź balkon,
*w piekarniku - temperatura nie może przekraczać na początku 50 stopni (jeśli grzyby podeschną można zwiększyć temperaturę maksymalnie o 20 stopni) - jeśli mamy stary typ piekarnika to należy pozostawić lekko uchylone drzwiczki- w przypadku piekarników z termoobiegiem nie ma takiej konieczności ponieważ wilgotne powietrze i tak jest odprowadzane na zewnątrz,
  > można ponawlekać grzyby na cienkie, drewniane patyczki odpowiedniej długości lub na druty do robótek ręcznych i wsuwać w prowadnice piekarnika,
*w suszarce elektrycznej (ja najczęściej susze w taki sposób -bo nie mam warunków żeby suszyć w inny sposób)

   Dobrze wysuszone grzyby powinny być jak:

* wiór (w tym także powinny być elastyczne),

* przy mocniejszym naciśnięciu łatwo się łamie (nie kruszy),
 * i szeleszczą przy przesypywaniu,

W CZYM  I  JAK  PRZECHOWYWAĆ GRZYBY?   I  JAK  DŁUGO ?
> przechowujemy w szczelnych, dokładnie zakręconych słojach lub pojemnikach - zabezpieczamy w ten sposób grzyby przed wilgocią i innymi zapachami oraz molami (przed molami możemy je dodatkowo zabezpieczyć wrzucając do słoika bądź pojemnika po kilka listków laurowych)
 > przechowujemy w ciemnym i niezbyt ciepłym miejscu,  
> jeśli spełnimy powyższe warunki przechowywania grzybów o których napisałam wyżej - ususzone grzyby przetrwają kilkanaście miesięcy, 

 PRZED UŻYCIEM SUSZONYCH GRZYBÓW?
 > możemy je przepłukać (bo przed suszeniem ich nie myliśmy tylko czyściliśmy),
 > moczymy w wodzie - zalewamy wrzącą wodą na minimum 30 minut - wody nie wylewamy (został w niej aromat z grzybów - ja dolewam ją do zupy , sosu czy innej potrawy, która gotuje),
 i gotujemy nasze grzyby :) 

 
CO MOŻEMY ZROBIĆ Z BRZYDSZYMI CZĘŚCIAMI  SUSZONYCH GRZYBÓW (OGONKI) LUB GDY SUSZONE GRZYBY NAM SIĘ POKRUSZĄ  LUB JEŚLI SĄ TO GRZYBY O SŁABSZYM AROMACIE ? 
*PROSZEK GRZYBOWY   

 Rozcieramy suszone grzyby w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy. Powstały proszek grzybowy przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku t.j suszone grzyby. Taki proszek jest świetny do doprawiania i aromatyzowania potraw.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...