środa, 17 lipca 2013

sok z pokrzywy z miodem

Wiosną na wzmocnienie organizmu, kiedy jest on osłabiony warto robić sobie kuracje wzmacniające przy pomocy między innymi  pokrzywy.
Pokrzywa jest przez nas niedoceniana - ale dzięki niej już od połowy kwietnia możemy przeprowadzić wzmacniającą, wiosenną kurację.
Liście pokrzywy:
* zawierają liczne witaminy (przede wszystkim C, K i B),
* mikroelementy,
* kwasy organiczne,
* związki aminowe,
* garbniki,
* flawonoidy,

Właściwości liści pokrzywy:
* ułatwiają przemianę materii (wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii),
* pobudzają wydzielanie soku żołądkowego przyspieszając proces trawienia,
* zmniejszają stany zapalne całego przewodu pokarmowego,
* poprawiają funkcjonowanie wątroby i jelit - przyswajanie pokarmów,
* czyszczą krew zwiększając równocześnie poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek,
* likwidują wszelkie krwawienia wewnętrzne,
* czyszczą nerki i przewody moczowe, przeciwdziałają powstawaniu piasku i kamieni,
* dostarczają witamin i soli mineralnych oraz zwiększają ilość enzymów biorących udział w przemianach metabolicznych.

KURACJA POKRZYWOWA - likwiduje stany wiosennego zmęczenia, dodaje energii, poprawia apetyt. Już po tygodniu czujemy wyraźny przypływ swoistej "tężyzny" w całym organizmie, ustępują wszelkiego bóle wędrujące.

Najlepszą formą tej kuracji jest systematyczne picie soku ze świeżych pokrzyw.
Pokrzywa ma największe właściwości wzmacniające i lecznicze mniej więcej do połowy czerwca (t.j. do momentu kwitnienia).
  
 Ja sok z pokrzyw wyciskam przez sokowirówkę. Można przepuścić pokrzywy przez maszynkę do mięsa i powstałą papkę wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Tak otrzymujemy dość gęsty sok.
  Taki sok zachowuje świeżość w lodówce przez co najmniej 7 dni.

Sok pokrzywowy można zakonserwować  - mieszając sok z pokrzywy z miodem. Ja tak robię.

Jak zakonserwować sok z pokrzywy z miodem ?
    W tym celu mały garnek z miodem wstawiam do większego z gorącą wodą. Do rozpuszczonego miodu dodaję sok w proporcji cztery części miodu i jedna część soku ze świeżych pokrzyw. Jeśli proporcje zmienimy miód może nam "spuchnąć".
Tak zakonserwowany sok może stać w piwnicy (w chłodnym miejscu) nawet 3 lata.
Łyżeczkę takiego miodu spożywamy raz dziennie.
Ja dodaję taki miód do wody lub do herbaty ziołowej.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...