wtorek, 2 lipca 2013

rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i malinami

Składniki:
7 jajek
7 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru

do nadziania rolady:
300 ml śmietanki 30 %
cukier puder do posłodzenia śmietany
szklanka malin

Wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno - stopniowo dodając cukier.
Ma powstać sztywna piana. Dodaję żółtka cały czas miksując. Przesianą mąkę wsypuję po trochu do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylewam na płaską blachę (taką która jest w wyposażeniu piekarnika) i równomiernie rozprowadzam. Blachę uprzednio wykładam papierem do pieczenia.
Roladę wkładam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celcjusza na 10 do 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika - przekładam roladę papierem do góry na bawełnianą ściereczkę. Zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.
Zwinięte ciasto w ściereczce zostawiam do wystygnięcia.
* można zwinąć wzdłuż dłuższego boku - wtedy rolada będzie dłuższa, ale będzie mieć mniejszą średnicę.
*można zwinąć wzdłuż krótszego boku - wtedy rolada będzie krótsza, ale będzie miała mniejszą średnicę.
Maliny płuczę i osuszam, śmietanę ubijam na sztywno z łyżką cukru pudru. Wystudzoną roladę rozwijam i rozsmarowuję po całości ubitą na sztywno bitą śmietanę. Zostawiam margines tak z 2 cm - wzdłuż dłuższego boku (po to, aby przy zwijaniu śmietana nie wypływała).
Na rozsmarowanej na roladzie śmietanie układam maliny. Delikatnie zwijam biszkopt ze śmietaną i malinami. Wstawiam do lodówki, żeby śmietana się związała. Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...