poniedziałek, 22 lipca 2013

ocet ananasowy (domowy)

    Octy smakowe przygotowuję w mojej kuchni - celem przyprawiania potraw.  Najczęściej przygotowuję ocet jabłkowy, gdy uda mi się nabyć ekologiczne jabłka. Tym razem dla odmiany powstał ocet ananasowy.

Składniki:
dojrzały ananas
miód naturalny 

Wykonanie:
Ananasa obieram i kroję w kostkę, wrzucam do słoja. Następnie go zalewam przegotowaną, chłodną, osłodzoną wodą. Daję 2 łyżki miodu na szklankę wody. Osłodzona woda musi dokładnie przykryć zawartość słoja - w innym wypadku owoce na których robimy ocet spleśnieją.
  Słoik przykrywam lnianą ściereczką i dokładnie, szczelnie obwiązuje. Najlepsza jest ściereczka bo przez nią nic się nie przedostanie. Słoik odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej na słońce i zostawiam na 3 tygodnie.
      Po tym czasie filtruję ocet i przelewam do butelek.          
Gotowy ocet ma kolor słomkowy i jest klarowny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...