poniedziałek, 1 lipca 2013

młoda kapusta z młodą marchewką w pomidorach

Składniki:
główka młodej kapusty
3 większe młode marchewki
2-3 świeże dojrzałe pomidory (mniejsze)
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyszczam z wierzchnich brzydkich liści, płuczę ją i szatkuję. Marchewki skrobię i kroję na plasterki. Wrzucam do garnka kapustę z marchewką - zalewam wodą, solę, dodaję ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe oraz dwie łyżki masła. Duszę kapustę około 30 minut.
W międzyczasie sparzam pomidory i obieram je ze skórki, kroję w drobną kostkę (można je wrzucić w całości do kapusty, ja przecieram sobie je dodatkowo przez przecierak do warzyw i owoców  i przetarte wrzucam do kapusty). Na koniec dodaje posiekany koperek. Podaję moją duszoną kapustę jako dodatek do obiadu albo jako osobny posiłek z kromką chleba.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...