niedziela, 14 lipca 2013

kakaowe naleśniki z bitą śmietaną i malinami

 Naleśniki inne niż zwykle :).
Z dodatkiem kakaa, z bitą śmietaną, ze świeżymi malinami .Pychota :).
 Idealne na deser lub niedzielne letnie śniadanie.  Polecam!
Po takim deserze lub śniadaniu nic do szczęścia nie potrzebne -  może za wyjątkiem pysznej kawy  :).
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki kakao
1 jajko (z chowu ekologicznego)
odrobina oleju lub roztopionego masła do ciasta

 Umieszczam wszystkie składniki w misce (mąkę, mleko, wodę , jajko i kakao) i  miksuję albo roztrzepuję trzepaczką. Na koniec dolewam odrobinę oleju lub roztopionego masła do ciasta. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15 minut do pół godziny żeby odpoczęło. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni.
 Tak naprawdę sekretem udanych naleśników jest najpierw odstawienie ciasta na minimum 15 minut, aby odpoczęło i dobrze rozgrzana patelnia.

Dodatki do naleśników:
śmietana kremówka 30 %
świeże maliny
cukier puder do posypania

 Śmietanę schładzam, następnie przelewam do miski i ubijam na sztywno, ale nie za długo, żeby się nie zważyła. Możemy ją na końcu posłodzić odrobiną cukru pudru.

Usmażone i przestudzone naleśniki  nadziewam bitą śmietaną. To znaczy każdy naleśnik smaruję bitą śmietaną. Na bitej śmietanie układam świeże maliny i składam moje naleśniki w trójkąty. Wierzch naleśników dodatkowo posypuję cukrem pudrem. Podaję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...