sobota, 13 lipca 2013

domowy sok wiśniowy (bez cukru)

    Sezon na wiśni w pełni, pora więc na domowy sok z nich.
Jeszcze kilka słów ode mnie o właściwościach soku wiśniowego.

 SOK Z WIŚNI:

        * łagodzi bóle mięśni po intensywnej aktywności fizycznej,

* picie soku z wiśni pomaga na bezsenność, przyspiesza zasypianie,

* zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy, posiada właściwości przeciwzapalne, 

*  może pomóc łagodzić dolegliwości związane z dną pomagając organizmowi wydalać kwas moczowy mający wpływ na bolesność stawów,

* przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, działa antyseptycznie oraz wykrztuśnie - rozrzedza  gęsty śluz i w ten sposób ułatwia odkrztuszanie,

* jest korzystny dla naszego przewodu pokarmowego, żołądka, trzustki, wątroby , 

* kwasy owocowe w, które wiśnie są bogate wspomagają organizm w oczyszczaniu z substancji szkodliwych i niepożądanych, pobudzają przemianę materii,

* pektyny zarówno  w soku jak i w owocach ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn oraz obniżają poziom cholesterolu,

* ma działanie przeciwbakteryjne, dezynfekuje przewód pokarmowy, pobudza do wydzielania soków trawiennych



   Około 3 lat temu nabyłam sokownik w celu produkcji domowych soków. Teraz wiem, że to był dobry pomysł. wystarczą świeże owoce i chęci. I mam domowy, pyszny sok - bez konserwantów i nadmiaru cukru.

     Wykonanie soku:
owoce dowolna ilość
sokownik
czyste umyte i wyparzone słoiki oraz szczelne zakrętki

#  Do najniższej części sokownika wlewam wodę.
# Na spodnią  część sokownika zakładam środkową część w którą będzie ściekał sok,
# I na środkową część sokownika nakładam ostatnią trzecią część - do której wrzucam wydrylowane wiśnie,
#  Stawiam sokownik na palnik - po kilkunastu minutach gotowania - zaczyna mi ściekać sok, który na bieżąco spuszczam z sokownika i zlewam do słoików,
# słoiki od razu zakręcam
# kończę produkcję soku, gdy nie chce mi już ściekać sok z sokownika (nawet kończę trochę wcześniej, bo z wiśni robię jeszcze dżem)
# jeśli nie mam czasu od razu robić dżemu, mrożę owoce  w pudełku w zamrażarce,


   Sok pasteryzuję około 15 - 20 minut

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...