wtorek, 25 czerwca 2013

roladki schabowe z boczkiem, suszonymi pomidorami i cebulką

Składniki:
szynka wieprzowa pokrojona w plastry
boczek wędzony pokrojony w cienkie plasterki
suszone pomidory
duża cebula
klarowane masło
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka mąki


Wykonanie:
   Szynkę wieprzową kroję na plastry w zależności ile zrazów mam zamiar zrobić. Następnie rozbijam je tłuczkiem do mięsa - nadaje im kształt - tak aby można je było po nadzianiu zwinąć w ruloniki (roladki). Na każdy rozbity plaster szynki (uprzednio oprószony solą i pieprzem - układam plaster wędzonego boczku, 2-3 suszone pomidory i posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Następnie zwijam plaster szynki w rulon i związuje go nitką bawełnianą. Postępuje tak z każdym plastrem mięsa. Następnie obsmażam zrazy na klarowanym maśle (aby pory mięsa się pozamykały). Podlewam zrazy wodą, przykrywam przykrywką i duszę do miękkości..
Na koniec sos zagęszczam zawiesiną z mąki i wody (pół szklanki wody i łyżka mąki). Po wlaniu zawiesiny jeszcze chwilę gotuję. Na koniec posypuję świeżym posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...