sobota, 29 czerwca 2013

pilaw : smak wschodu (pilaw z kurczakiem)

    Pilaw - danie to pochodzi z Bliskiego Wschodu i Centralnej Azji. Znane jest w Turcji, Serbii, Indiach Afganistanie oraz Pakistanie.
Bazą tego dania jest ryż bądź ziarna zbóż uprażone w oleju, a następnie gotowane w bulionie.
Dodatek stanowią  sezonowe warzywa i mięso (najczęściej jest to baranina).

Trochę o historii pilawu i jego pochodzeniu:
* podobno jadał go sam Aleksander Macedoński,
* pilaw wywodzi się z Persji i doczekał się wielu wersji regionalnych,
*jest to danie bardzo popularne w Rosji - gdzie nazywa się  płow
* w Uzbekistanie jest to danie narodowe,
* w Indiach danie to nazywa się pulav  lub pilao  a w Chinach zhua fan.
* pilaw historią sięga starożytności, stał się także popularny wraz z rozpowszechnieniem upraw ryżu,
* pierwszy przepis na pilaw udokumentował Awicenna- perski lekarz i filozof, który to wymienił owe danie w jednym ze swoich podręczników medycznych,
* z Persji trafił do innych bliskowschodnich państw by za pośrednictwem Turków trafić do Europy

Pilaw to obok risotta i paelii jedno z najpopularniejszych dań z ryżu

  Moje wskazówki gotowania pilawu:

  - do pilawu najlepszy jest ryż ten o długich ziarnach

- ryż przed ugotowaniem płuczę by po ugotowaniu się nie kleił,

  - na rozgrzanym tłuszczu szklę warzywa, do których dodaję opłukany ryż

- zeszklone składniki wrzucam do bulionu i gotuje na sypko,

- pilaw najlepiej smakuje przyprawiony na ostro,


 Składniki:
100 g ryżu długoziarnistego
4 papryki
1 ostra papryka (opcjonalnie)
4 pomidory
1 duża cebula
o,5 - 1l bulionu warzywnego domowego
kurczak podzielony na części (u mnie dwie kurze nogi) - z kury z chowu ekologicznego,
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia

   Wykonanie:
   Na patelni podsmażam papryki pokrojone w większą kostkę, dodaje posiekaną cebulę i kurczaka (ja dałam kurze udka). Smażę wszystko przez chwilę, dodaję ryż i przesmażam wszystko jeszcze chwilę.
Wlewam bulion do osobnego garnka i wrzucam przesmażone uprzednio mięso. Gotuję mięso do czasu aż będzie prawie miękkie. Do prawie miękkiego mięsa wrzucam resztę przesmażonych składników. I gotuję do miękkości ryżu. W międzyczasie dorzucam sparzone i posiekane w kostkę pomidory. Jeśli ryż wchłonie wszystek bulion, a będzie jeszcze twardy dolewam jeszcze bulionu. Pilaw jest gotowy gdy mięso i ryż są miękkie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...