niedziela, 30 czerwca 2013

mizeria

   Mizeria to u nas jeden z najczęściej pojawiających się dodatków do letniego obiadu.
 Dla wielu mizeria to jeden z wielu smaków maminej kuchni. U mnie w domu w letnim sezonie często gościła na stole - jako dodatek do ziemniaków i nieśmiertelnego schabowego.
  Taką mizerię robiła moja mama, teraz ja robię ją tak samo.
Składniki:
1 kg świeżych ogórków
100 -150 g wiejskiej, gęstej śmietany
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
odrobina cukru 
odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego domowego

dodatkowo:
szczypiorek lub świeży koperek

Wykonanie:
  Ogórki dokładnie płuczę, obieram i kroję w plasterki (grubość ze 2mm). Po pokrojeniu solę ogórki i odstawiam na 15 minut - aby puściły sok. Następnie odsączam i odciskam ogórki. Śmietanę doprawiam odrobiną soli, cukru i mieszam z ogórkami. Oprószam ogórki świeżo mielonym pieprzem i zakwaszam całość odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Przed podaniem posypuję mizerię posiekanym szczypiorkiem lub posiekanym koperkiem.
  W lecie mizerię podaję mocno schłodzoną.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...