sobota, 8 czerwca 2013

klasyczny sernik krakowski z kratką

Składniki:
spód:
250 g mąki
125 g cukru
125 g masła
 1 jajko


Z mąki, cukru, masła i jajka zagniatam szybko ciasto. Gdy już mam gotowe ciasto zawijam je w folię i wkładam do lodówki na pół godzinę (nawet dłużej) do schłodzenia..
Połową ciasta wylepiam spód foremki, można go wykorzystać nawet więcej (resztę zostawiam do wykończenia ciasta - na paski którymi ozdobię wierzch ciasta.
Przed wylepieniem spodu foremki ciastem natłuszczam ją masłem i posypuję odrobiną bułki tartej bądź kaszy manny.
Resztę ciasta zawijam w folię i chowam z powrotem do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celcjusza. Wstawiam ciasto na 15 minut do piekarnika, aby się podpiekło  (uprzednio nakłuwam widelcem cały spód).
W tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
8 jajek ekologicznych (osobno białka i osobno żółtka)
100 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
około 100 g rodzynek (najlepiej małych)
ponadto na lukier:
250 g cukru połączonego z sokiem z cytryny (z połówki)
Wykonanie:
Masło wrzucam do miski następnie dosypuję cukier  i ucieram wszystko dokładnie na puch. Kiedy masa będzie już utarta - dodaję na przemian po jednym żółtku i po czubatej łyżce twarogu. Ucieram wszystko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
W drugiej misce ubijam białka na sztywną masę. Do masy serowej dodaję jeszcze mąkę ziemniaczaną (jeśli ją dodajemy) i rodzynki (uprzednio sparzone we wrzątku, żeby zmiękły).
Na koniec do masy serowej dodaję ubite na sztywną pianę białka (tą masę z białek trzeba wmieszać powolnym ale zdecydowanym ruchem)..
Całość wylewam na podpieczony spód. Z reszty ciasta formuję rękoma wałeczki i układam je na wierzchu sernika - ma powstać kratka. Na koniec kratkę posmarować żółtkiem.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach Celcjusza.
Po ostudzeniu wykończyć go lukrem. Najlepiej kroić go dobrze ostudzonego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...