środa, 19 czerwca 2013

kawowe mini serniczki na zimno

Składniki:
 1kg sera z wiaderka
  pół szklanki cukru (można więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
2,5 łyżki żelatyny
1/ 3 szklanki wody
Wykonanie:
  Ser przekładamy do miski, dosypuję cukier i miksuję. Do szklanki wlewam wodę (1/3 szklanki) i rozpuszczam w niej kawę i wsypuję żelatynę. Mieszam energicznie, żeby żelatyna dobrze się rozprowadziła. Następnie małą strużką wlewam kawę z żelatyną do sera i miksuję. Powstałą masę przelewam do foremek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Aby wyjąć deser z foremek wkładam go na chwilkę do miseczki z gorącą wodą, następnie odwracam nad talerzykiem do góry dnem i serniczek sam się wysunie. Trzeba wyczuć moment bo trzymany chwilkę za długo będzie się rozpuszczał. Postępuje tak z wszystkimi serniczkami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...