czwartek, 6 czerwca 2013

gołąbki bez owijania w kapustę w sosie pomidorowym

Składniki:
średnia główka kapusty
500- 750 g mięsa mielonego rybnego, drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo - wołowego (ważne, żeby mięso było ekologiczne)
2 cebule
niepełna szklanka kaszy manny
2 jajka (ekologiczne)
domowy przecier pomidorowy (bądź pomidory z puszki lub passata pomidorowa)
sól, świeżo mielony pieprz
papryka ostra lub słodka
ulubione przyprawy wg uznania
bulion ewentualnie woda
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
mąka do obtaczania gołąbków
olej roślinny do smażenia
świeży koperek


   Wykonanie:
     Kapustę kroję w kostkę, następnie gotuję, żeby zmiękła. Przelewam ugotowana kapustę na sito. Dokładnie odcedzam. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Jeśli mięso mam w całości - to je mielę. W dużej misce umieszczam  ugotowaną kapustę, mięso mielone, wsypuję kaszę mannę, wbijam jajka, dodaję zeszkloną cebulkę.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem świeżo zmielonym oraz papryką. Umieszczone w misce składniki  wyrabiam na jednolitą masę, Formuję gołąbki wielkości kotletów mielonych. Obtaczam każdy gołąbek z obu stron mąką. Smażę moje gołąbki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Usmażone gołąbki umieszczam w naczyniu w którym będę je zapiekać.
Do osobnego garnka wlewam przecier pomidorowy, który rozrzedzam bulionem  lub wodą, doprawiam solą. pieprzem świeżo mielonym i ulubionymi przyprawami.
Powstałym płynem zalewam gołąbki. Dodaję również do naczynia z gołąbkami ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Wstawiam gołąbki do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i zostawiam na 20 minut. Sos zgęstnieje gdyż gołąbki były uprzednio obtaczane w mące.
  Po wyjęciu z piekarnika posypuję gołąbki posiekanym świeżym koperkiem. Podaję z ziemniakami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...