sobota, 22 czerwca 2013

biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką

Składniki na biszkopt:
6 jajek z chowu ekologicznego
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu


Wykonanie:
   Oddzielam białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Po ubiciu białek na sztywno dodaję nadal powoli ubijając po jednym żółtku, następnie cukier. W następnej kolejności cały czas ubijając dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję 6 łyżek oliwy i łyżkę octu. Ciasto ubite na gładką masę przelewam do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piekę w 180 stopniach około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa:
1l mleka
4 jajka ekologiczne
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła (ja używam tylko o zawartości tłuszczu minimum 80%)
Mleko zagotowuję , jajka ubijam ze śmietaną. Do gotującego się mleka wlewam ubite jajka ze śmietaną, gdy wszystko zgęstnieje przecedzić. Wytworzy się coś na kształt serwatki i sera. Gdy przecedzona masa wystygnie, miksuję ją z masłem do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (masło o temperaturze pokojowej inaczej masa się zważy).


  Przestudzony biszkopt nasączam alkoholem bądź wodą z sokiem z cytryny lub gorzką słodką herbatą. Na biszkopt wykładam masę.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...