sobota, 25 maja 2013

zupa krem z marchwi z ziemniakami i świeżym imbirem

    Składniki
około kilograma marchwi
2-3 ziemniaki
2 cebule
kawałek świeżego imbiru- wielkości kciuka
2 łyżki masła
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
   Marchew skrobię skrobaczką, płuczę i kroję w większą kostkę. To samo robię z ziemniakami i cebulą. Wrzucam wszystko do garnka i zalewam wodą. Dodaję obrany i starty imbir oraz masło. Gotuję do miękkości około 15-20 minut Następnie wszystko rozdrabniam w blenderze na gładką i jednolitą masę. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku  Jeśli zupa jest za gęsta dolewam odrobinę wody.
   Ja swoją podaję z kromką świeżego pieczywa posmarowanego dobrej jakości masłem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...