sobota, 25 maja 2013

pieczona kaczka z farszem z pieczarek, cebuli i natki pietruszki podana z brzoskwiniami z syropu

Kolejna propozycja na przyrządzenie kaczki. Farsz z pieczarek i cebuli świetnie komponował się z mięsem kaczki, a całości dopełniały brzoskwinie z syropu. Idealna propozycja na odświętny obiad lub obiad przyrządzany z jakiejś okazji.
Polecam, wręcz zachęcam do takiego przyrządzenia kaczki. :)
Składniki:
kaczka (duża)
około 800 g pieczarek
3 mniejsze cebule
sól
świeżo mielony czarny pieprz
suszony majeranek
pęczek natki pietruszki
odrobina masła lub oliwy (łyżka)
dodatkowo: do podania brzoskwinie z syropu
Wykonanie:
Ja miałam mrożoną kaczkę - rozmrażałam ją w lodówce na dolnej półce - zawsze tak robię. Gdy rozmrażamy kaczkę za szybko będzie twarda i łykowata. Rozmrożoną kaczkę dokładnie płuczę i osuszam. Nacieram kaczkę przyprawami (solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem) i zostawiam na 2-3 godziny, żeby przeszła przyprawami i trochę skruszała - tak robię gdy nie mam czasu. Najlepiej natartą przyprawami kaczkę wstawić na całą noc do lodówki - tak robię gdy mam czas.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Pieczarki w paseczki. Rozpuszczam masło na patelni i szklę na nim posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w paseczki pieczarki i duszę wszystko (do czasu, aż sok, który puściły pieczarki odparuje). Doprawiam całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Farsz chwilę studzę i dodaję posiekaną natkę pietruszki.  Tym razem nie luzowałam kaczki.
Można kaczkę wyluzować  czyli pozbawić ją całego korpusu (ostrożnie), żeby nie podziurawić skóry na kaczych plecach. (wyjmując korpus przed pieczeniem szybciej i wygodniej porcjuje się kaczkę po upieczeniu).
 Przygotowanym farszem napełniam kaczkę i zaszywam ją  bawełnianą nicią. Nacieram kaczkę z wierzchu  solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Wkładam do brytfanny.
Kaczkę piekę w zależności od wagi (na każde pół kilograma kaczki potrzeba 30 minut). Jest to od 1,5 godziny nawet do 3 godzin w temperaturze 180 stopni.
 Co jakiś czas zaglądam do kaczki i polewam ją tłuszczem, który się z niej wytopił (kaczkę lepiej piec dłużej niż piec ją za krótko). Po upieczeniu kaczki- z wciśniętego widelca w kaczkę ma wypływać nie różowy tylko przezroczysty sok.
 Po upieczeniu kaczki po wyłączeniu piekarnika zostawiam  ją na 15 minut w środku, żeby odpoczęła i soki równomiernie się rozeszły.
Dzisiejszą kaczkę podałam z brzoskwiniami z syropu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...