środa, 1 maja 2013

kwiaty z suszonych plastrów ananasa

Takimi suszonymi plasterkami ananasa możemy udekorować torty, serniki czy muffinki.
Fajnie smakują, lubię świeżego ananasa - ale taki suszony smakuje mi lepiej.
Składniki:
świeży ananas
dodatkowo potrzebne są : suszarka elektryczna (do warzyw, owoców i grzybów) lub piekarnik z termoobiegiem

Wykonanie:
Odkrawam pióropusz z ananasa, obieram go i wykrawam "sęki". Kroję go na bardzo cieniutkie plasterki około 3mm.
Suszę plasterki w elektrycznej suszarce do (warzyw, owoców i grzybów).
W czasie suszenia zmieniałam kilkakrotnie tacki, żeby plastry wysuszyły się równomiernie. Plasterki ananasa  obracam podczas suszenia.
W momencie gdy plasterki są plastyczne, ale jeszcze nie całkowicie wysuszone - układam je w foremce do muffinek - żeby się powyginały i nabrały kwiatowego kształtu.
Jeśli suszymy ananasa (nie do ozdobienia wypieków) - to suszymy go do czasu, aż będzie całkowicie suchy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Takie kwiaty z plastrów ananasa nie dają się przechowywać długo - bo nie są całkowicie wysuszone (wyjmowałam je z suszarki prawie wysuszone, żeby dało się im nadać kwiatowego kształtu).
Przepis na inne suszone owoce na moim blogu:
suszone plastry pomarańczy i cytryn - jako ozdoba domu i świątecznej choinki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...