wtorek, 28 maja 2013

knedle z truskawkami

Składniki:
około 750 g ziemniaków
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
świeże truskawki do nadziewania
ponadto do podania:
gęsty jogurt lub wiejska śmietana
cukier zwykły lub trzcinowy

Wykonanie:
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie. Studzę i przecieram przez przecierak do warzyw i owoców (można przecisnąć ziemniaki przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa). Do rozdrobnionych ziemniaków o gładkiej konsystencji dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiam ciasto (jeśli bardzo się lepi, a ziemniaki były mało mączyste, dosypuję odrobinę maki ziemniaczanej). Z wyrobionego ciasta odrywam po kawałku. Z każdego takiego kawałka robię placuszek (rozpłaszczam każdy kawałek w dłoni). Jeśli każdy taki placuszek lepiłby się - od zewnątrz posypuję go odrobiną mąki ziemniaczanej. Na każdym placuszku kładę po truskawce. Dokładnie zlepiam brzegi, żeby powstała kulka. Knedle gotuję w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Gotowe knedle podaję z jogurtem bądź śmietaną, posypane cukrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...