sobota, 18 maja 2013

kluski na parze - pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, parowańce, pampuchy

   Pyzy drożdżowe -  kluski z ciasta drożdżowego z dodatkiem soli gotowane na parze. Są one tradycyjnym daniem polskim. W różnych regionach podawane są z różnymi dodatkami i noszą też różne nazwy.

  w poznańskim (kluchy z łacha, kluchy na lumpie) :).
Ciasto na nie robi się z wody, mąki, drożdży doprawiane solą i cukrem. Wyrobione ciasto formuje się w spłaszczone kule, które następnie gotuje się około pięć minut na parze.
Tradycyjnie polegało to na obciążeniu garnka z wodą fragmentem niezbyt napiętego kawałka płótna na którym układało się pyzy (stąd nazwa kluchy z łacha). 
Pyzy drożdżowe wraz z modrą kapustą i pieczoną kaczką z jabłkami stanowią typowy dla poznańskiego uroczysty obiad.
w kaliskiem (pyzy, parówki, pampuchy)
Ciasto na pyzy przygotowuje się z zaczynu drożdżowego z dodatkiem mleka, cukru, mąki wyrabianego z mąką, jajkiem, masłem i dodatkiem soli.
Tradycyjnie podaje się je do pieczonego schabu i słodko kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cynamonem.
na Górnym Śląsku (buchty) podawane są zazwyczaj z jagodami, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane masłem i posypane cukrem.
Składniki:
1 kg mąki
około 750 ml mleka
30 g drożdży
2 jajka od wiejskich kur
sól, cukier do smaku

Zaczyn:
 Do wyższej miski, wlewam półtorej szklanki mleka (letnie). W mleku rozpuszczam drożdże, dodaję jedną szklankę mąki, szczyptę soli i odrobinę cukru. Wszystko mieszam, a wierzch posypuję cienką warstwą mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn mi wyrośnie dodaję przesianą mąkę, resztę mleka uprzednio wymieszanego z jajkami. Dodaję także sól i dwie łyżeczki cukru (płaskie).
 Wszystko dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Wyrabianie ciasta powinno trwać jakieś 15 minut - można to zrobić robotem.
Gdy już ciasto wyrobię , odstawiam go do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką. Gdy moje ciasto podwoi objętość (dwukrotnie)- formuję kluski tak jak na bułki. Gdy kluski podrosną - układam je w garnku do parowania i paruję około 10 minut.

*jeśli nie posiadamy parowaru, garnka do gotowania na parze - wystarczy nam duży garnek do którego  na wierzch przywiązujemy gazę, którą obwiązujemy wokół sznurkiem i dopiero wtedy układamy kluski, które parujemy pod przykryciem.

Kluski paruję około 10 minut. Jednak po 10 minutach kroję taką kluskę na pół i sprawdzam czy się uparowała i czy nie jest surowa.

Kluski można podawać do sosów pieczeniowych, do mięs, na słodko z sosami owocowymi.
Zimne kluski odgrzewam podobnie jak surowe.
Ja robię ich zawsze więcej - i takie już uparowane zamrażam i w razie braku czasu wykorzystuję do następnego obiadu.

Tym razem u mnie kluski z sosem malinowym.

Sos malinowy:
maliny świeże lub mrożone
cukier do smaku

   Maliny rozdrabniam blenderem lub widelcem. Dodaję cukier do smaku.
Dodatkowo przecieram je przez przecierak do owoców (bo nie lubię drobnych pesteczek z malin w takim sosie).
Powstałym sosem polewam moje kluchy.

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...