niedziela, 12 maja 2013

drożdżowe rogaliki nadziewane konfiturą z marchwi


Składniki:
500 g maki pszennej
1 żółtko (można więcej)
1 jajko
2 łyżki cukru
40 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
50 g rozpuszczonego masła
marmolada (u mnie domowa konfitura z marchwi)
masło do formy
cukier do posypania


Wykonanie:
   Z drożdży, mleka, cukru przygotowuję rozczyn, dodaję go do mąki, wraz z żółtkami, masłem. Zarabiam ciasto i pozostawiam do wyrośnięcia. Dzielę na dwie części i rozwałkowuję na okrągłe placki grubości pół centymetra. Rozwałkowane placki dzielę na trójkąty i na każdym kładę po łyżeczce marmolady. Zwijam rogaliki i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Układam na natłuszczonej blasze i smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje cukrem. Piekę  20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...