piątek, 5 kwietnia 2013

surówka z pora, marchwi i jabłka

Składniki:
duży por
jabłko
marchew świeża lub ugotowana w rosole
 świeżo zmielony pieprz
majonez najlepiej domowej roboty (z ekologicznych jajek)

Wykonanie:
  Pora dokładnie myję. Przekrawam na pół i kroję w półplasterki. Przekładam do miski i solę. Odstawiam na chwilę, żeby puścił sok i zmiękł. W tym czasie obieram jabłko i skrobię marchew (jeśli do surówki dodaję świeżą). Pora odciskam z soku. Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do salaterki odciśniętego z soku pora, dodaję startą marchew i jabłko oraz jedną, dwie łyżki majonezu. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podaję do obiadu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...