wtorek, 30 kwietnia 2013

risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Składniki:
400 g ryżu arborio
około 2 litrów bulionu domowego warzywnego
2 cebule
szklanka wytrawnego białego wina
60 g suszonych grzybów leśnych
sól
świeżo mielony czarny pieprz
3 łyżki masła dla nadania kremowej konsystencji

Wykonanie:
Zalewam  grzyby ciepłą wodą (wody tyle żeby grzyby były przykryte) i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączam grzyby (zachowując wodę). Grzyby kroję w paseczki.
W garnku rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam na nim pokrojoną w kostkę cebulę do czasu , aż się zeszkli. Następnie dodaję grzyby i smażę je 2-3 minuty. Po grzybach dorzucam do garnka ryż i mieszam do czasu, aż wchłonie on masło.
W tym momencie wlewam do garnka wino i jak ryż je wchłonie wtedy wlewam stopniowo wodę z moczenia grzybów. Jak woda z moczenia grzybów zostanie wchłonięta przez ryż - zaczynam stopniowo podlewać ryż bulionem. W miarę jak  ryż wchłania bulion, cały czas dolewam go i mieszam, żeby nic nie przywarło do dna. Bulion dolewam do czasu, aż ryż przestanie go wchłaniać. Na koniec dla nadania kremowej konsystencji dodaję dwie łyżki masła, doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i mieszam dokładnie. Gotowe !

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...