piątek, 26 kwietnia 2013

kotlety z jajek

W domu miałam tylko jajka. I żeby znów nie jeść jajek na miękko, na twardo, w koszulce, czy jajecznicy - w przypływie twórczości mojej kulinarnej powstały kotlety z jajek. Do tego surówka i mieliśmy smaczną kolację.
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów
duża cebula
 świeży szczypiorek lub koperek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Gotuję osiem jajek na twardo, obieram ze skorupek i ścieram na tarce o grubych oczkach (można drobno posiekać). Cebulę obieram i siekam w drobniutką kostkę i szklę na odrobinie oleju.
Do miski wrzucam starte na tarce o grubych oczkach jajka, dodaję zeszkloną cebulę i bułkę tartą oraz wbijam surowe jajka. Doprawiam całość solą i świeżo mielonym pieprzem, dorzucam posiekany drobno szczypiorek lub koperek. Mieszam zawartość miski, żeby składniki się wymieszały. Masa musi być dość gęsta, żeby można było swobodnie formować kotlety (jeśli jest za rzadka - dosypuje jeszcze odrobinę bułki tartej). Formuję z mojej masy kotleciki i obtaczam je z obu stron w bułce tartej. Smażę je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do czasu, aż się zrumienią.
Dzisiejsze podałam z surówką.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...