czwartek, 4 kwietnia 2013

kotlety z fasoli

Składniki:
200 g gotowanej białej fasoli
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki lub koperek
jajko (ekologiczne)
bułka tarta


Wykonanie:
   Przez noc moczę fasolę. Następnego dnia gotuję ją w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu mielę moją fasolę w maszynce do mielenia. Cebulę kroję drobniutko i szklę na odrobinie oleju. Do przemielonej fasoli dodaję podsmażoną cebulę, jajko, starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec dodaję do smaku świeżo zmielony czarny pieprz. Nie solę już bo sam żółty ser jest słony i fasolę gotowałam w osolonej wodzie. Wyrabiam masę - jeśli okaże się za rzadka, dosypuję łyżkę bułki tartej. Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Można każdego kotleta obtoczyć przed smażeniem w bułce tartej. Po usmażeniu odsączam moje kotlety z nadmiaru tłuszczu. Podaję moje kotlety z surówkami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...