poniedziałek, 8 kwietnia 2013

gulasz z królika w sosie pomidorowym

Składniki:
1 tuszka królika z wiejskiej zagrody
2 cebule
330 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej (ja robię latem przeciery pomidorowe w słoiki o pojemności 330 ml i jak otwieram taki słoik to wykorzystuje go w całości).
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1-2 łyżki mąki, aby zagęścić gulasz
tymianek
odrobina oliwy


Wykonanie:
   Tuszkę królika dokładnie płuczę i dzielę na mniejsze porcje. Zalewam wodą (wody tyle, żeby przykryła mięso), solę i gotuję do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmuję z wywaru, studzę i oddzielam je od kości. Następnie kroję je w kostkę. Na odrobinie oliwy rumienię pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i zeszkloną cebulę wrzucam do wywaru w którym gotowałam królika i wlewam do niego przecier pomidorowy lub passatę pomidorową. Na koniec rozrabiam 1 -2 łyżki mąki w połowie kubka wody i powstałą zawiesiną zagęszczam gulasz. Na koniec doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...