piątek, 12 kwietnia 2013

gołębie pieczone

        Mięso gołębi jadano kiedyś w Polsce bardzo często. Na Kaszubach zdarza się, że mięso gołębie jada się do dzisiaj. Wraca ono, także do łask w restauracjach.
.Co do smaku mięsa gołębiego jest ono kruche i delikatne. Ze względu na swoje walory smakowe nie wymaga ono - ani dużo przypraw, ani długiego przygotowywania. Jeśli chcemy je upiec to 15 - 20 minut w 200 stopniach w zupełności wystarczy.

   Mięso gołębie jest bardzo popularne w kuchni marokańskiej. Przygotowuje się w Maroku potrawę, która nazywa się pastilla Są to warstwy ciasta przekładane nadzieniem z mięsa mielonego z gołębi, do którego dodaje się sok z cytryny, jajka, migdały, cynamon, szafran i cukier. Na końcu wszystko posypuje się cukrem pudrem i cynamonem.

      Tym razem zamiast gotować rosół moje tuszki gołębie po prostu natarłam przyprawami i upiekłam.
Podałam z upieczonym w domu świeżutkim chlebem.
 Składniki:
tuszki gołębi
sól
świeżo zmielony pieprz
majeranek
1-2 łyżki oliwy

Wykonanie:
  Tuszki gołębi dokładnie płuczę, osuszam. Następnie nacieram solą, świeżo startym pieprzem i majerankiem oraz polewam odrobiną oliwy. Wstawiam do piekarnika i piekę w 200 stopniach 15 - 20 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...