sobota, 6 kwietnia 2013

zupa cebulowa po parysku

Składniki:
500 g cebuli
50 g masła
pół szklanki białego wytrawnego wina
3 szklanki bulionu drobiowego (gotowanego w domu  bądź ekologiczny)
4 grzanki z bułki -  (ja wykorzystałam grzanki z chleba żytniego)
50 g żółtego sera np. ementaler
dwie łyżeczki suszonego tymianku
ząbek czosnku
liść laurowy
łyżeczka miodu
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
  Masło topię w rondlu, wrzucam pokrojoną w plasterki cebulę. Duszę aż się zeszkli, wrzucam posiekany czosnek, listek laurowy, łyżeczkę tymianku. mieszając podgrzewam na malutkim ogniu około 30 minut, dodaję miód, podgrzewam jeszcze 5 minut. Następnie wlewam wino, mieszam i zwiększam płomień. Gdy wino mi odparuje, dodaję gorący bulion i gotuje pod przykryciem na małym ogniu  - około 30 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Rozlewa zupę do żaroodpornych miseczek, na wierzchu kładę grzanki uprzednio posypane żółtym startym serem. Zapiekam 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Wyjmuję z piekarnika gdy tylko ser się rozpuści.


 Ja czasem grzanki robię w tosterze. Kładę posypane żółtym serem na talerzu z zupą i wstawiam do mikrofali na chwilę , aby rozpuścił się ser.


*jesli ktoś nie ma żaroodpornych miseczek - można same grzanki -  czyli plasterki bułki lub kromki chleba posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Wlać zupę na talerz i dopiero położyć grzanki z serem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...