piątek, 8 marca 2013

tiramisu na domowym biszkopcie

Składniki na biszkopt:
6 jajek z chowu ekologicznego
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu


Wykonanie:
   Oddzielam białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Po ubiciu białek na sztywno dodaję nadal powoli ubijając po jednym żółtku, następnie cukier. W następnej kolejności cały czas ubijając dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję 6 łyżek oliwy i łyżkę octu. Ciasto ubite na gładką masę przelewam do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piekę w 180 stopniach około 30 minut do tzw. suchego patyczka.


*jeśli formę do pieczenia biszkoptu smarujemy tłuszczem -  to tylko spód boków nie -  gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu zrobi się niepotrzebne wybrzuszenie.


Składniki:
   Masa:
4 żółtka  (z jajek z chowu ekologicznego)
100g cukru pudru
500g serka mascarpone
2 łyżki Amaretto lub (w wersji oszczędniejszej 3 łyżeczki esencji migdałowej)
 kubek mocnej kawy do nasączenia biszkoptu
Wykonanie
   Żółtaka ucieram z cukrem pudrem  na gładką, jednolitą masę (tak jak na kogel- mogel). Stale mieszając dodaję serek mascarpone oraz Amaretto lub esencję migdałową. Nadal ucieram, aby powstała gładka masa.


  Biszkopt dzielę na dwie części. Jedną część biszkoptu kładę na talerz lub paterę na której będę podawać.  Biszkopt nasączam kawą i nakładam połowę masy z serka mascarpone. Na masę kładę drugą połowę biszkoptu -  też nasączam i nakładam resztę masy z serka mascarpone. Wierzch posypuję kakao.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...