sobota, 16 marca 2013

omlet z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą

       Ten omlet to wykorzystanie resztek jedzenia czyli resztek kaszy gryczanej z obiadu i połówki wędzonej makreli. Wyszło smacznie i nic się nie zmarnowało. :)
Składniki:
niecała szklanka kaszy gryczanej
pół wędzonej makreli lub innej wędzonej ryby
3 jajka
świeżo mielony czarny pieprz
odrobina masła lub oleju do smażenia

Wykonanie:
  Wbijam do miski jajka i roztrzepuję. Dodaję oddzieloną od skóry i ości rybę - podzieloną na kawałki, doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewam patelnię rozpuszczam na niej odrobinę masła i wylewam masę na patelnię. Smażę chwilę, aż masa się zetnie. Odwracam. Mój sposób na odwrócenie omletu, wtedy mi się nie łamie (to zsunięcie go na talerz, przykrycie go odwróconą patelnią i ponowne odwrócenie). Smażę z drugiej strony.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...