sobota, 2 marca 2013

naleśniki z serem

Składniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko (z chowu ekologicznego)
odrobina oleju lub roztopionego masła do ciasta

 Umieszczam wszystkie składniki w misce (mąkę, mleko,wodę , jajko) i  miksuję albo roztrzepuję trzepaczką. Na koniec dolewam odrobinę oleju lub roztopionego masła do ciasta. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15 minut do pół godziny żeby odpoczęło. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni.
Po usmażeniu nadziewam tym na co mamy ochotę.
 Tak naprawdę sekretem udanych naleśników jest najpierw odstawienie ciasta na minimum 15 minut, aby odpoczęło i dobrze rozgrzana patelnia.
Nadzienie:
kostka białego sera twarogowego
kilka łyżek kwaśnej wiejskiej śmietany
cukier lub miód do posłodzenia
Ser wyjmuję na talerz, rozgniatam go widelcem. Dodaję do niego śmietanę, miód lub cukier do smaku i wszystko dokładnie mieszam. Rozsmarowuję ser na każdym naleśniku i składam go.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...