piątek, 15 marca 2013

kawa z koglem - moglem

    Z braku mleka w domu - powstała kawa z koglem  moglem dla mojego Pana.
Pamiętam moja mama piła taką kawę.
Zachęcam do spróbowanie - jeśli ktoś nie próbował.  Dla mnie kogel  mogel to smak dzieciństwa.
A  połączenie kawy z koglem  moglem idealna wersja dla dorosłych.
Idealna kawa na piątkowe popołudnie.


Składniki:
porcja kawy zaparzona w kawiarce lub w ekspresie
1 żółtko
3 łyżeczki cukru
można wzbogacić kogel mogel np. rumem, cynamonem, wanilią

Wykonanie:
Jajko sparzam we wrzątku, rozbijam, oddzielam białko od żółtka.
Do żółtka dodaję cukier i ubijam mikserem (szybciej, jeśli ktoś woli to może ręcznie). Ubijam do czasu aż masa zrobi się puszysta i uzyskam kremową  konsystencję, cukier się rozpuści.
W kawiarce bądź w ekspresie zaparzam kawę - porcję mocnej kawy. Zaparzoną kawę przelewam do szklanki i na wierzch wlewam porcję kogla mogla. Gotowe. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...