niedziela, 3 marca 2013

grzane piwo korzenne z pomarańczą

Składniki:
 o,5 litra piwa
pomarańcza
2 łyżeczki miodu
kto co lubi: cynamon (laska lub łyżeczka mielonego), 1-2 ziarenka kardamonu (wyłuskany i rozdrobniony),jedna gwiazdka  anyżu (wyłuskany i rozdrobniony), 2-3 goździki (rozdrobnione) lub gotowa domowa przyprawa korzenna


Wykonanie:
  Jeśli nie mam gotowej domowej mieszanki korzennej - to najpierw wrzucam do moździerza przyprawy i je rozdrabniam. Gdy już mam rozdrobnione przyprawy -wlewam piwo do rondla i je podgrzewam.
  Pomarańczę sparzam we wrzątku i kroję na plasterki i dorzucam do rondla. Odkładam kilka plasterków do dekoracji. Oprócz pomarańczy dodaję do rondla przyprawę korzenną i miód. Pomarańczę wyciskam w rondlu łyżką, żeby puściła sok.


 Piwo nie powinno się gotować tylko zawrzeć na granicy.
Gdy już piwo mi się podgrzeje przelewam je do kufli, dekoruję świeżymi plasterkami pomarańczy i podaję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...