poniedziałek, 11 marca 2013

domowy paprykarz

Składniki:
300 g ryby (morszczuk, karmazyn)
2 cebule
250 g ryżu
300 ml domowego przecieru pomidorowego lub 300 ml passaty pomidorowej (ja zazwyczaj wykorzystuje domowy przecier pomidorowy robiony latem i jest on wekowany w słoiki 330 ml więc wykorzystuje zawsze cały taki słoik)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
chilli w proszku
odrobina oleju


Wykonanie:
   Rybę paruję na parze. Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę. Następnie ją przesmażam na odrobinie oleju, żeby się zeszkliła.
Uparowaną rybę chwilę studzę i kroję w drobną kostkę. Wrzucam na patelnie na której mam już zeszkloną cebulkę. Do zawartości patelni dolewam przecier pomidorowy. Doprawiam wszystko solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli. Duszę chwilę wszystko razem, a jeśli paprykarz jest odrobinę za rzadki do chwili aż nadmiar przecieru odparuje.
 Świetny zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa (najlepiej domowej produkcji).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...