wtorek, 5 marca 2013

chleb z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:
500 g maki  pszennej
2 płaskie łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
40 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
275 ml wody
dwie garstki oliwek zielonych
garstka suszonych pomidorów (u mnie własnoręcznie suszone latem)
tłuszcz do wysmarowania formy


Wykonanie:
   Mieszam mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaję oliwę z oliwek i letnią wodę. Następnie pięć minut wyrabiam ciasto w misce, aby powstała zwarta lśniąca masa. Formuję kulę i zostawiam w misce, którą smaruję oliwą, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
   Oliwki i suszone pomidory kroję w drobne kawałki. Po godzinie uderzam dłonią w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrabiam, dodając oliwki i pomidory. Z ciasta formuję okrągły bochenek. Ciasto wkładam do tortownicy, którą uprzednio natłuściłam. Znów odstawiam do wyrośnięcia tym razem na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę 30- 40 minut w 200 stopniach. Chleb powinien zbrązowieć , a gdy popukamy w niego musi wydawać pusty dźwięk.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...