środa, 13 lutego 2013

truskawki, biszkopty, mascarpone - expresowy deser

          Expresowy deser - prosty, pyszny, nie wymagający czasu, ani naszej uwagi przy wykonaniu.
 Dodatkowo robi się go bardzo szybko. 
Potrzebne będą tylko:
* biszkopty (starajmy się, aby nie miały konserwantów),
* serek mascarpone,
* ulubione owoce.
   Jeśli nie mamy czasu przygotować czegoś słodkiego do kawy to jest to dobra propozycja ze względu na szybkie wykonanie - jeśli mamy potrzebne składniki w ,które się wcześniej zaopatrzyliśmy.
    Składniki:
150 g biszkoptów (u mnie akurat okrągłe) - najlepiej bez dodatku konserwantów
250 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
2 żółtka (z chowu ekologicznego)
pół kubka świeżo zaparzonej przestudzonej kawy
ulubione owoce (u mnie akurat jak widać truskawki).

   Wykonanie:
 Truskawki myję i kroję w plasterki.
 W misce ucieram żółtka z cukrem pudrem na gładką masę. Stale ucierając dodaję serek mascarpone. Ma powstać na koniec gładka jednolita biała masa. 
Wcześniej zaparzoną kawę przelewam do płaskiego naczynia i moczę biszkopty (ale tak, aby nie były całkiem przesiąknięte) i wykładam nimi naczynie w którym będę podawać deser.
Na warstwę biszkoptów wykładam masę z serka mascarpone.
Na masie z serka mascarpone układam owoce (u mnie truskawki pokrojone wzdłuż w plasterki).
Gotowy deser podaję z pyszną aromatyczną kawą.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...