poniedziałek, 11 lutego 2013

pasta kanapkowa z wędzonej makreli i jajek

           Pasty kanapkowe to idealne urozmaicenie śniadaniowego menu. Staram się, żeby pasty z ryb wędzonych pojawiały się na naszym stole. Jedną z takich past jest pasta z wędzonej makreli i gotowanych jajek. Makrela obfituje w witaminę A (witamina ta jest niezbędna dla prawidłowego widzenia i jest potrzebna skórze) oraz jest źródłem żelaza. Zachęcam do włączenia czasem wędzonej makreli do swojej diety i jadłospisu. A u mnie dzisiaj przepis na jedną z past z wędzonej makreli, którą robię w mojej kuchni na śniadanie.
Składniki
1 tuszka wędzonej makreli
2 jajka z chowu ekologicznego (od szczęśliwych kur)
1 mniejsza cebula (u mnie czerwona)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
świeżo zmielony pieprz
szczypiorek

      Wykonanie:
  Tuszkę makreli obieram ze skóry, oddzielam od niej ości i rozdrabniam ją na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w drobniutką kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i ścieram na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnioną makrelę, jajka starte na tarce i posiekaną cebulę wkładam do miseczki. Dodaję jogurt, posiekany szczypiorek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Nie dodaję soli, bo makrela jest słona. Mieszam w celu połączenia się składników. Podaję na kromkach chleba

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...