niedziela, 17 lutego 2013

niedzielne śniadanie - mini omlety biszkoptowe z bananem, kiwi, truskawką i miodem

     Jak pisałam w jednym z wcześniejszych postów  - uwielbiam celebrować  śniadania (zwłaszcza te niedzielne).  Śniadania takie robię w te niedziele w które nigdzie nam się nie spieszy i mamy czas tylko dla siebie.
  Dziś u nas omlety ze świeżymi owocami i świeżo wyciskany sok z czerwonych pomarańczy. Może kogoś zainspiruje nasze śniadanie i sam stworzy sobie taką ucztę nie tylko dla oczu ale i podniebienia.:) Zachęcam :)


       Omlety to propozycja na bardzo proste i szybkie śniadanie. Dziś omlety na słodko w wersji mini (ułatwienie dla tych którzy mają problem z przewróceniem omletu w wersji na całą patelnię). Można zrobić takie omlety z samych białek (jeśli zostały nam przy okazji jakichś wypieków).

  Składniki
3 jajka z chowu ekologicznego
3 łyżki mąki pszennej
owoce (u mnie truskawki, kiwi i banan)
naturalny miód (z pasieki, nie z supermarketu!)
masło do smażenia

Wykonanie:
 Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobina soli. Następnie do piany z białek dodaję żółtka, przesianą mąkę i mieszam delikatnie. Rozgrzewam patelnię, rozpuszczam na niej odrobinę masła i smażę omleciki wielkości małych placuszków. Smażę, aż masa się zetnie. Odwracam omleciki. Chwilkę smażę. Zdejmuje z patelni. Na każdym omleciku układam plasterki truskawek, kiwi i banana i polewam odrobiną miodu.
  Jako poranna porcja witamin- świeżo wyciskany sok z czerwonych pomarańczy. :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...