poniedziałek, 4 marca 2013

flaczki z boczniaków

    U mnie dzisiaj propozycja na pyszną zupę z boczniaków a la flaczki. Szkoda, że boczniaki są u nas niedoceniane zarówno pod względem walorów smakowych jak i wartości odżywczych.

Ciekawe, że:

Od stuleci boczniaki rosną dziko w parkach i ogrodach niemal całej Europy, Ameryki Północnej i Azji. 

Jeszcze tak niedawno zalety kulinarne boczniaków poza Japonią i Chinami były prawie nieznane. 

A we Francji i we Włoszech  są jednymi z bardziej lubianych grzybów, bardziej niż pieczarki.

   U nas zaś są mało popularne, a szkoda!

   Można je wszechstronnie wykorzystywać - gotować dusić, panierować, smażyć, marynować, podać w sałatce. Można je zaserwować w duecie z rybą, spaghetti, mięsem, jako składnik pizzy.
   Tym razem u mnie powstała z nich zupa - smaczna, mało kaloryczna i  na dodatek bardzo zdrowa.


Składniki:
500 g grzybów boczniaków
włoszczyzna
1 cebula
świeżo mielony pieprz
imbir
gałka muszkatołowa
majeranek
sól
1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy

Wykonanie:
  Włoszczyznę gotuje w małej ilości wody do miękkości.  W tym czasie kroję grzyby w paski w poprzek blaszek. Następnie wyjmuję ugotowaną włoszczyznę z wywaru i wrzucam do niego pokrojone grzyby, które gotuję około 20 minut. Po tym czasie wrzucam starte na tarce marchew, pietruszkę i kawałek selera. Przyprawiam do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Rozrabiam łyżkę mąki w kubku z połową wody. Zawiesinę wlewam do zupy i zagotowuję.
  Zupę podaję ze świeżą posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...