sobota, 5 stycznia 2013

zupa z łososia (z głów, kręgosłupów i ogonów) :)

Moja zupa rybna z łososia (zrobiona z tego co z niego zostało po filetowaniu) czyli z głów, kręgosłupów.
Nie marnuje się nic i powstaje smaczna, sycąca zupa. Pozostałe składniki mojej zupy to domowy przecier pomidorowy, marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula oraz kawałek świeżego imbiru.

  Łosoś jak wiadomo jest najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów omega 3, dodatkowo to idealne źródło witamin A,D,E oraz jodu i selenu.
Co do przecieru pomidorowego (przetworzone pomidory) są lepsze od surowych. Likopen w nich zawarty podgrzany tak jak np. w zupie zwiększa dodatkowo swoją przyswajalność.
 Świeży imbir -  natomiast ułatwia trawienie, polepsza krążenie krwi i rozgrzewa organizm.
  Jak widać ta zupa to samo zdrowie.


Składniki:
u mnie pozostałości z 3 łososi (głowy, ogony, kręgosłupy)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
słoik domowego gęstego przecieru pomidorowego ok 300 ml
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kawałek świeżego imbiru ok 2 cm
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżka mąki do zagęszczenia, jeśli zupa będzie rzadka

  Łby łososi (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy, ogony zalewam wodą tak aby było wszystko przykryte (można dodatkowo dorzucić kawałek łososia). Dodaje do garnka listek i ziela angielskie i gotuję do miękkości. Następnie przecedzam wywar przez sitko, żeby nie pozostały w nim ości i dokładnie oddzielam od łbów i kręgosłupa  mięso rybie. do wywaru wrzucam starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera oraz na drobniutkiej imbir. Warzywa gotuję do miękkości w wywarze. W międzyczasie przesmażam na łyżce oliwy drobno posiekana cebulę i też dodaje do wywaru Na koniec wrzucam mięso rybie i przecier pomidorowy.  Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...