poniedziałek, 21 stycznia 2013

zupa krem pieczarkowy

Zupa to danie, które bardzo często gości na moim stole. Są to różne zupy (w tym zupy kremy). Co do zup kremów najlepiej jest je gotować w domu , wiemy wtedy że są świeże. Posiłkując się taką zupą na mieście, nie możemy mieć pewności, co się w niej znajduje i czy nie jest to zmiksowana jakaś kilkudniowa zupa. Gotując i jedząc taką zupę w domu wiemy, że jest świeża, co zawiera - a nie jest to bez znaczenia. Zupy kremy są również dietetyczne - im więcej do takiej zupy dodamy warzyw, a mniej tłuszczu - np. skwarek i nie dodamy śmietany (tym dla nas czasem lepiej). Zimą zdarzy mi się taką zupę ugotować na porcjach mięsa drobiowego (pochodzącego z wiejskiej zagrody). Jeśli nie mam takiego mięsa zupa jest na warzywach. Ale częściej takie zupy powstają u mnie w wersji bezmięsnej.
    Zupy kremy są dobre jako posiłek ugotowany w domu (ugotowanie takiej zupy zajmuje 30 minut) i zabrany  ze sobą (do pracy lub gdy będziemy bardzo długo poza domem). Taka zupa zabrana z domu w kubku termicznym - pozostanie ciepła. Gdy zgłodniejemy nie tylko nas rozgrzeje (w zimny dzień), ale także  zaspokoi pierwszy głód i nie będziemy posilać się batonikami czy fast foodami. Takie zupy to dobra alternatywa dla zupek z proszku. Zachęcam więc do eksperymentów z takimi zupami.
  Zupy kremy gotuje dość często, są one różne w zależności od zasobów moich szafek kuchennych czy spiżarni oraz pory roku.
    Dziś zapraszam na bardzo prostą zupę krem z pieczarek. Bo pieczarki - dostarczają nam witamin z grupy B, które pełnią ważną rolę, pomagając w procesie uwalniania z pokarmów energii oraz selenu- pierwiastka śladowego. Podobno wzmacniają odporność oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
    Zapraszam więc na miseczkę zdrowej, kremowej zupy z pieczarek :).

  Składniki:
500 g pieczarek
3 cebule
3-4 większe ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz

 Wykonanie:
  Pieczarki myję, obieram je z błonek pod kapeluszami  i odkładam kilka Pozostałe kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka w którym będę gotowała zupę. Obieram ziemniaki, marchewki, pietruszkę i płuczę. Obieram cebule. Wszystkie warzywa kroję w większą kostkę i też umieszczam w garnku. Wszystko zalewam wodą i gotuję 15- 20 minut. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem Następnie wszystko umieszczam w blenderze i miksuję w celu uzyskania kremowej konsystencji. Odłożone pieczarki kroję w plasterki i przesmażam na łyżce masła. Zupę rozlewam do miseczek i dekoruję usmażonymi plasterkami pieczarek. Podaję z chrupiącą bagietką posmarowana masłem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...