środa, 30 stycznia 2013

zupa - krem kukurydziany z podsmażonym boczkiem

       Mogłoby się wydawać, że kukurydza to rdzenna roślina Stanów Zjednoczonych, a tak nie jest (choć są one jej największym producentem). Jest to udomowiona forma dzikiej trawy teosinte występującej w zachodniej części meksykańskich gór Sierra Madre. Początkowo jej kolby miały po kilka centymetrów i kilkadziesiąt ziaren. Nie wiadomo jak ją udomowiono. Jako pierwsi udomowili ją mieszkańcy obecnego Meksyku około 6 tysięcy lat temu i musiały minąć kolejne 3 tysiąclecia by została podstawą w diecie mieszkańców obu Ameryk Pierwsi osadnicy nie przeżyli by zimy gdyby Indianie nie podzielili się z nimi kukurydzą, którą można było ugotować i zjeść. 

Z kukurydzy pieczono chleb, gotowano owsiankę, zupę, pieczono ciasteczka, robiono pudding. Z Ameryki do Europy trafiła dzięki Kolumbowi. Początkowo mieszkańcy Europy traktowali ją jako roślinę ozdobną dopiero z czasem trafiła na stoły. Kukurydza nie byłaby znana gdyby nie była uprawiana przez ludzi. Na próżno jej szukać poza plantacjami, ponieważ nie rośnie dziko.


          Kukurydza to kolejne warzywo które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Jest bogata w witaminy B1 i B6, potas i kwas foliowy.

 U mnie sprawdza się m.in. w zupie , jako składnik zapiekanek i sałatek. A późnym latem i wczesną jesienią zajadamy ugotowaną  prosto z kolby posypaną niewielką ilością soli z dodatkiem świeżego masła. Jeśli chcemy wykorzystać surową do potraw okrawamy ziarna z kolby.
   A u mnie dziś zupa z kukurydzy (nie świeżej), ale z puszki (też sprawdza się świetnie). Zupa jest pyszna i sycąca. Przynajmniej słonecznie mam na talerzu jeśli tego słońca nie mam za oknem. A do wiosny jeszcze daleko, a tym bardziej do lata :) Dodatkowym plusem tej zupy (jak to w przypadku zup kremów) jest expresowe wykonanie. Jeśli nie mamy czasu gotować w niecałe pół godziny przygotujemy taką zupę. Na dodatek zjemy coś ciepłego i sycącego.

Składniki:
2 puszki kukurydzy lub 2-3 kolby kukurydzy
2 mniejsze ziemniaki
ok 1.5 litra wody
3 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
cebula
sól, świeżo zmielony pieprz
boczek do podsmażenia i podania z zupą
cebulka do podsmażenia i podania z zupą w wersji dla wegetarian

Wykonanie:
   Ziarna kukurydzy wrzucam do garnka, dodaję obrane i pocięte ziemniaki, wlewam wodę (jeśli korzystam z kukurydzy z puszki zmniejszam ilość wody o płyn który był w puszce). Dodaję pokrojona w większą kostkę cebulkę i ząbki czosnku oraz masło. Gotuję około 15 minut. Po  tym czasie rozdrabniam w blenderze na krem. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z podsmażonym na chrupko boczkiem (jeśli pochodzi z domowego wyrobu) lub z usmażonymi na złoto nitkami cebulki. Do zupy podaję również świeży chleb posmarowany masłem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...