wtorek, 15 stycznia 2013

sos z suszonych grzybów leśnych

 Składniki:
50g suszonych grzybów
1 większa cebula
półtorej łyżki masła
3/4 łyżki mąki pszennej
pół szklanki śmietany kremówki 30%
kapka soku z cytryny (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
   Grzyby płuczę, zalewam wodą (2 szklanki) i moczę około godziny. W następnej kolejności gotuję pod przykryciem w której się moczyły, wyjmuje kroję w paseczki, a wywar odparowuję do objętości tak około półtorej szklanki. Cebule kroję w drobniutką kostkę, podsmażam na maśle na złotobrązowy kolor, oprószam mąką i zasmażam, mieszając. Zasmażkę rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów, uważam na to, aby nie powstały grudki. Na koniec dorzucam grzyby. Wlewam śmietanę. doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie odrobiną soku z cytryny. Posypuję opcjonalnie natką pietruszki.

        Sos doskonale nadaje się do kopytek, klusek śląskich, klusek na parze w wersji na słono i różnych rodzajów kasz jako danie obiadowe.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...