wtorek, 29 stycznia 2013

sernik z masą kajmakową i pomarańczą

Sernik
Składniki:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
8 jajek z chowu ekologicznego czyli od szczęśliwych kur
250 g masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
rodzynki wedle upodobań

Wykonanie:
  Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odsączam je na sitku.
Masło wkładam do dużej miski, dodaję cukier i ucieram na krem. Kiedy masa zrobi się biała, dodaje po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu i ucieram tak długo jak wszystkie składniki się połączą. Białka ubijam w drugiej misce na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaję mąkę ziemniaczaną, rodzynki i pianę z białek i wolno ale zdecydowanym ruchem mieszam.
 Masę wylewam do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 25 cm.
Wstawiam do piekarnika i piekę 50-60 minut. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam aż sernik ostygnie.


 Masa kajmakowa:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
80 g masła
2-3 łyżki kakao
3/4 szklanki mleka w proszku

   Do naczynia wlewam mleko dodaję cukier, kakao i masło. Gotuje około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję mleko w proszku i utrzymuję w stanie lekkiego wrzenia ciągle mieszając przez kilka chwil.


Sernik polewam masą kajmakową przed samym podaniem (dlatego, że masa wylana na sernik w niego wsiąknie).
Na masę kładę plasterki pomarańczy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...