niedziela, 13 stycznia 2013

risotto z parowanym łososiem i szpinakiem

    Risotto -  to jedno z bardziej popularnych dań kuchni włoskiej (myślę, że w szczególności kuchni weneckiej). A to za sprawą licznych pól ryżowych leżących w Wenecji Eugenejskiej i jej okolicach. Są dwa rodzaje ryżu do risotta (arborio i carnaroli). Ja gotuję moje risotta z ryżu arborio.
     Do ugotowania pysznego risotta potrzeby jest bulion warzywny ugotowany w domu (bo ugotowany na bulionie z diabelskiej kostki z glutaminianem sodu to nie to samo). Dodatkowo do ugotowania prawdziwego włoskiego riisotta potrzeby jest ryż (przeznaczony do risotto arborio lub  carnaroli). Zwykły się nie nadaje.
 Ryż do risotto  charakteryzuje się tym, że jest:
* średnioziarnisty,
* ma kleistą konsystencję,
 *ma duże ziarna,
 *jest biały, z dużą zawartością skrobi (dzięki, której doskonale chłonie wodę i nie rozgotowuje się).
     Najważniejsze w risottcie jest wykorzystanie domowego bulionu i odpowiedniego ryżu.  Co do dodatków - możesz dobrać je sobie według swoich upodobań, komponując do niego ulubione dodatki.

        Lubię gotować risotto - to jest kolejne błyskawiczne danie. Jeśli ma się uprzednio ugotowany bulion (ja często nastawiam bulion w dużym garze i po ostudzeniu mrożę w pojemnikach, a później sukcesywnie wykorzystuje jak jest mi on potrzebny jako baza do gotowania innych potraw).
     Do ugotowania risotta potrzeba 15 -20 minut stania przy garnku i mieszania, ale jeśli dojdzie się do wprawy to danie nie sprawia żadnych trudności.
    Dodatki komponuje według tego co akurat jest w zasobie lodówki czy mojej spiżarni.
A dziś przepis na risotto które jest jak na razie najczęściej gotowane  w mojej kuchni - z parowanym  łososiem i świeżym szpinakiem. Polecam!

    Składniki:
400 g ryżu arborio
300- 400g łososia bałtyckiego lub norweskiego
około 2 litrów bulionu warzywnego ekologicznego bądź ugotowanego w domu
3 cebule
około 200g świeżego szpinaku
3 łyżki masła do nadania na końcu kremowej konsystencji
sól, czarny świeżo zmielony pieprz
sok z jednej cytryny (opcjonalnie)

 Wykonanie:
*Cebulę siekam w kostkę i szklę na łyżce masła.
*Dorzucam ryż i przesmażam go do momentu, aż stanie się szklisty.
 *Stopniowo podlewam ryż bulionem. W miarę jak ryż będzie wchłaniał bulion cały czas go dolewam i mieszam żeby nic nie przywarło do dna.
 *Bulion dolewam do czasu, aż ryż przestanie go wchłaniać. 
 *Na koniec wrzucam liście szpinaku i mieszam je z ryżem.
*Do ryżu i szpinaku dodaję podzielonego na cząstki ugotowanego na parze łososia i dwie łyżki masła i mieszam.
* Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...